مسئول کمیته کشاورزی دفتر ارتباط مردمی دکتر بابایی کارنامی و دبیر اجرایی «خانه کشاورز مرکز استان مازندران» از برگزاری سومین همایش مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی، صیانت از خاک، تغییر اقلیم و بررسی راهکارهای حفظ تالابها و محیطزیست در مرکز استان مازندران خبر داد.
به گزارش اختصاصی پایگاه خبری-تحلیلی اقتصاد روز، «سعید شعبانی» ضمن هشدار به مدیران، نخبگان حوزه اقلیم و آب و خاک و کشاورزی و همچنین به همه شهروندان و ساکنان سه استان مازندران، گیلان و گلستان تأکید کرد: فرصت ساختن و پیشگیری از تخریبها یکی پس از دیگری از دست ما رفته است و سطح آلایندهها در آب و خاکِ منطقه خزری از مرز هشدار عبور کرده است و چهار ماه قبل در گلستان شاهد ریزگرد بودیم و با بحران کمآبی که طی یکی دو سال اخیر تشدید شد، این وضعیت وخیمتر هم خواهد شد.
وی به مشکلات آبی خوزستان در تیرماه گذشته و همچنین اعتراضات کشاورزان اصفهانی به خاطر حقآبه زایندهرود اشاره کرد و گفت: مشکلات کشاورزان و شهروندان در گام نخست، یک مشکل اجتماعی است اما اگر مدیران این مشکل را تدبیر نکنند و مردم آبی در منازل و مزارع خود نداشته باشند، بدیهی است دست به حرکات تند و گاه خشونتآمیز میزنند اما اگر مدیران حوزه آب و خاک از پیش، این مشکلات را تدبیر کنند، راههای برونرفت پیدا کنند و شهروندان را امیدوار سازند، کار به شرایط حاد نمیرسد و درخصوص اقلیم خزری هم اگر امروز کاری نکنیم و گامی برنداریم، تردیدی نیست که تنش در پیش خواهیم داشت.
دبیر دو همایش بینالمللی پیشین در همین زمینه که قبل از همهگیری کرونا با حضور استادان برجسته در مرکز استان مازندران برگزار شد، همچنین توضیح داد: امروز همه میدانند بحران آب در ایران به مرحله حاد خود رسیده و دامنه کمآبی از استانهای مرکزی به شمال کشور کشیده شد، مرحلهای که ضرورت دارد گامی برداریم و به فکر راهکار باشیم و این راهکار باید در سه سطح کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت تعریف شود اما آیا دسترسی به چنین راهکاری آسان است؟ قطعاً نیست.
سعید شعبانی تأکید کرد: برای رسیدن به راهکار البته اعتراف به عمق مشکل و درک کامل بحران و بررسی ریشههای آن نیز بیش از همیشه لازم است و برای رسیدن به این هدف، نظر کارشناسان و خبرگان حوزه آب، خاک، کشاورزی و اقلیمشناسان اهمیت دارد و همایش ما نیز در پی رسیدن به چنین درک و دریافت جامعی است تا آن را در اختیار مدیران دستگاههای مرتبط قرار دهد.
وی همچنین گفت: یک سر موضوع کمبود آب هم در کشاورزی و هم آب شرب، مردم و کشاورزان هستند که لازم است تا در خصوص فرهنگسازی و آموزش عمومی درخصوص فرهنگ مصرف آب حقایق تلخ را بدانند و خود را با شرایط جدید هماهنگ کنند و حضور نمایندگان دهیاران و فعالان تشکلهای کشاورزی نیز با همین هدف صورت میگیرد.
دبیر اجرایی خانه کشاورز مرکز استان همچنین گفت: از استاندار جدید مازندران و همچنین از دولت سیزدهم توقع داریم ضمن همکاری، همه دستگاههای اجرایی را نسبت به موضوع آب و خاک، حساس کند و همچنین از نهادهای فرهنگسازی چون آموزش و پرورش، دانشگاهها و مراکز آموزش عالی استان نیز میخواهیم در این برنامه کنار ما باشد و به جامعه هدف خود آگاهی بدهند و از حاد شدن موضوع محیطزیست و تهدید آب و خاک با انواع آلایندهها بگویند.
شعبانی بر مشارکت دو دستگاه آب منطقهای و جهاد کشاورزی بهعنوان تولیدکننده و مصرفکننده آب در این همایش تأکید کرد و گفت: مدیریت جدید استان نیز باید از عمق مشکل آگاهی پیدا کند و ضمن حضور در این برنامه، لازم است موارد مطروحه در این همایش را که نگاه و نظر کارشناسان است را به سمت اجرایی و عملیاتی شدن پیش ببرد.
دبیر اجرایی خانه کشاورز مرکز مازندران گفت: بزرگان و صاحبنظران این حوزه که در سطح جهانی مطرح و صاحب کرسی هستند، در این همایش حضور خواهند داشت و تلاش ما این است که همانند دو همایش قبل، این همایش نیز یک همایش علمی و تخصصی با نتایجی روشن و قابل اجرا باشد تا با کمک مدیران دستگاههای اجرایی بتوانیم پس از آن گامهای جدی برای کنترل این مشکلات برداریم.
دبیر همایش آب وخاک مازندران یکی از اهداف این همایش را که زمان دقیق آن متعاقباً اعلام خواهد شد، تعیین استانداردهای بهینه در مصرف آب در بخش کشاورزی دانست و گفت: از آنجاییکه بیشترین مصرف آب مازندران حدود 85 درصد و در بخش کشاورزی است، استان مازندران میتواند پایلوتی برای مصرف بهینه آب باشد.